Eerste aflevering MondzorgPodcast: Vernieuwde richtlijn Mondverzorging

10-10-2024

In de eerste aflevering van de MondzorgPodcast staat de vernieuwde richtlijn Mondverzorging centraal. Gert-Jan van der Putten, specialist ouderengeneeskunde en voorzitter van Skilz, Hanneke Lugtenberg, coördinerend begeleider bij Stichting Pim en bestuurslid bij Skilz, en Natasja Drewes, manager kwaliteit en opleidingen en mantelzorger, delen hun inzichten met podcast host Daphne Drolinga. Samen bespreken ze hoe de vernieuwde richtlijn binnen zorginstellingen kan worden geïmplementeerd.

 

Het belang van mondgezondheid

Mondgezondheid gaat veel verder dan alleen een frisse adem of het voorkomen van gaatjes. Onvoldoende mondverzorging kan serieuze gevolgen hebben voor de algehele gezondheid. Zo kunnen bacteriën uit de mond via de luchtwegen een longinfectie veroorzaken, wat met name gevaarlijk is voor zorgafhankelijke mensen.

 

“Hoe komt het dat je tandenpoetsen voor jezelf als prioriteit ziet, maar dit niet hetzelfde geldt voor je cliënten? Dat vind ik opvallend.”

– Gert-Jan van der Putten, specialist ouderengeneeskunde en voorzitter van Skilz.

 

Er is ook een duidelijke relatie tussen mondinfecties en diabetes. Ontstekingen in de mond kunnen schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, waardoor het beheren van diabetes bemoeilijkt wordt. Dit benadrukt het belang van goede mondzorg voor de algehele gezondheid.

De vernieuwde richtlijn

Skilz, de Stichting Kwaliteitsimpuls Langdurige Zorg, werkt aan het verbeteren van de kwaliteit in de langdurige zorg. In samenwerking met cliënten en zorgverleners ontwikkelt Skilz richtlijnen die breed gedragen worden en aansluiten op de praktijk. Deze aanpak maakt het makkelijker om de richtlijnen in zorginstellingen te implementeren.

De vernieuwde richtlijn Mondverzorging legt extra nadruk op de zorg voor ouderen én mensen met een beperking. Sinds de vorige richtlijn uit 2007 zijn er veel nieuwe inzichten ontstaan, waaronder meer aandacht voor de omgang met cliënten die afwerend gedrag vertonen tijdens de mondzorg. Hanneke Lugtenberg en Natasja Drewes delen hun ervaringen en de uitdagingen die zij tegenkomen in de zorg voor mensen met een beperking.

 

“We hebben nu een duidelijke leidraad die ons helpt de zorg voor mensen met een beperking te verbeteren.”

– Hanneke Lugtenberg, coördinerend begeleider bij Stichting Pim.

Praktische tips voor zorgverleners

Naast de vernieuwde richtlijn biedt de podcast ook praktische tips voor zorgverleners. Een belangrijk advies is om geduldig te zijn en voldoende tijd te nemen. Bij cliënten met een beperking kan het helpen om de tandenborstel eerst te laten zien en rustig af te wachten, totdat de cliënt de mond opent. Forceren kan leiden tot weerstand en frustratie.

 

“Soms moet je gewoon wachten. Bij mijn dochter tel ik tot tien voordat ze haar mond opent.”

– Natasja Drewes, manager kwaliteit en opleidingen bij MondzorgPlus en mantelzorger voor haar meervoudig gehandicapte dochter.

Luister de aflevering terug

De eerste aflevering van de MondzorgPodcast biedt niet alleen waardevolle inzichten in de vernieuwde richtlijn Mondverzorging, maar ook praktische handvatten voor zorgverleners. Ben je nieuwsgierig geworden naar de aflevering? Luister hieronder of via Spotify en andere populaire streamingdiensten.